Hero image songfestival

Cornald Maas duikt voor documentaire in Songfestivalhistorie

Eurovisie Songfestival / 17 okt. 2019

Hoe is het Nederland gelukt om 44 jaar na ‘Ding-a-Dong’ eindelijk weer het Eurovisie Songfestival te winnen in 2019? En dat ons land nu zelfs andere landen tot voorbeeld strekt, terwijl we eerder jarenlang de finale niet eens haalden?

Cornald Maas duikt in de archieven en brengt een documentaire over Nederland en het Songfestival. Over de lange weg die ons land te gaan had voor het eindelijk weer tot de winnaar van ’s werelds grootste liedjeswedstrijd werd gekroond.

Wat zag Nederland over het hoofd in de tijd dat Oost-Europese landen aan het festival begonnen deel te nemen? En in hoeverre is het Songfestival veranderd sinds de gloriejaren waarin de winnende liedjes moeiteloos grote hits werden in heel Europa? Kon Nederland die veranderingen bijbenen?

Nederlandse Songfestivalhistorie

Cornald Maas, sinds jaar en dag commentator, kenner en groot Songfestival-liefhebber, haalt herinneringen op aan het Eurovisie Songfestival en toont uniek en soms hilarisch archiefmateriaal. Ook spreekt Maas met Nederlandse deelnemers die het verschil maakten en een sleutelpositie bekleden in de Nederlandse Songfestivalhistorie, onder wie Duncan Laurence, Ilse DeLange, Ruth Jacott, Edsilia Rombley en Getty Kaspers, leadzangeres van Teach-In en de laatste Nederlandse winnaar voordat Laurence met de trofee naar huis ging. 

De documentaire 'Op weg naar de winst' wordt in mei 2020 uitgezonden bij AVROTROS.

Meer Eurovisie Songfestival

Chantal Janzen, Edsilia Rombley, en Jan Smit presenteren Eurovisie Songfestival 2020

Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren de twee halve finales en finale van het...
4 dec. 2019
Eurovision 2020Cornald Maas

Ook interessant

7 apr. 2021

Cornald Maas en Sander Lantinga commentatoren Eurovisie Songfestival 2021