Hero image songfestival

Dit zijn de leden van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival 2021

22 mei 2021

Dit jaar bestaat de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival uit Leo Blokhuis (voorzitter), Lakshmi, Giovanca Ostiana, Gertjan Mulder (Brainpower) en Jessica van Amerongen. Deze vijf juryleden hebben voor Nederland 50% van de punten verdeeld voor de eerste halve finale en de finale. De overige 50% van de punten werd dinsdag door het Nederlandse publiek bepaald. Ook vanavond krijgt de kijker de kans mee te stemmen en 50% van de punten voor Nederland vast te stellen.  

Tijdens de tweede dress rehearsal van de eerste halve finale op maandag 17 mei en de tweede dress rehearsal van de finale op vrijdag 21 mei kwam de jury bij AVROTROS bijeen om de acts te beoordelen. Lees hieronder meer over de Nederlandse vakjury:

Leo Blokhuis
Behalve televisiepresentator is Leo Blokhuis (Zevenbergen, 1961) een grote muziekliefhebber. Zijn passie voor muziek komt terug in zijn boeken, radioprogramma’s, televisieoptredens en theatervoorstellingen. Leo Blokhuis is dit jaar voorzitter van de vakjury. 

Lakshmi
Lakshmi (Lakshmi Swami Persaud, 28) is een artiest, zangeres, songwriter en theatermaker. Ze maakt pop-noir en weet haar eigen - soms duistere - wereld op een ijzersterke manier te vertalen naar het podium. Zowel visueel als muzikaal creëert ze haar eigen universum waar je in meegetrokken wordt.  

Giovanca Ostiana 
Voor haar debuutalbum 'Subway Silence’ ontving zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana (Alkmaar, 22 maart 1977) een gouden plaat. Vervolgens bracht ze de platen 'While I'm Awake' en 'Satellite Love' uit. Giovanca won verschillende prijzen waaronder een Buma Zilveren Harp en een 3FM Serious Talent Award. Ook presenteerde ze het televisieprogramma Vrije Geluiden. Momenteel is Giovanca een van de presentatoren van de late night talkshow Op1.

Gertjan Mulder (Brainpower)
Naast een toegewijde artiest die tijdens zijn carrière tot nu toe maar liefst 50 awards op zijn naam mocht zetten, is Brainpower tevens producer, label-eigenaar en ondernemer. Als songwriter werkt hij met - en voor - andere artiesten en projecten in binnen- en buitenland. Hij is regelmatig op tv te zien vanwege zijn grote muziek-, film- en popcultuurkennis. Verder is hij doctorandus in de Communicatiewetenschap en verzorgt hij als inspirator lezingen. Zijn nieuwe album is op Koningsdag jl. verschenen. 

Jessica van Amerongen
Kunstenaar, artiest en curator Jessica van Amerongen ontwikkelt muziek- en mediaprojecten voor onder andere festivals en creative agencies.​ Momenteel is zij music director voor het televisieprogramma Matthijs Gaat Door (Medialane/BNNVARA) en programmeur voor het festival Down The Rabbit Hole (MOJO Concerts).

vakjury