Hero image songfestival

Q&A Gevolgen - Annulering Eurovisie Songfestival 2020

18 mrt. 2020

Q&A Annulering Eurovisie Songfestival 2020

Komt er geen Eurovisie Songfestival in 2020?

Het Eurovisie Songfestival 2020, dat op 12, 14 en 16 mei in Rotterdam Ahoy zou worden gehouden, gaat niet door. Op grond van de maatregelen die de Nederlandse en buitenlandse overheden hebben genomen heeft de EBU (European Broadcasting Union) besloten dat het Eurovisie Songfestival 2020 niet kan plaatsvinden. De EBU geeft als aanleiding het belang van de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers, alsook de situatie in Nederland, Europa en de wereld. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de Gemeente Rotterdam hebben alle begrip voor deze moeilijke beslissing.

Wordt alles nu gewoon een jaar verplaatst?

In deze buitengewone tijden zijn garanties niet te geven; maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO/NOS/AVROTROS, als voor de Gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt. Wat ons betreft is én blijft Rotterdam de gaststad voor het eerstvolgende Eurovisie Songfestival en we zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen. De komende periode zullen wij gebruiken om met elkaar in kaart te brengen hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen.

Wie heeft bepaald dat er geen Eurovisie Songfestival komt in mei 2020?

Het Eurovisie Songfestival is een evenement van de EBU. Zij gaat over deze competitie en heeft dan ook dit besluit genomen.

Waarop is de beslissing uiteindelijk gebaseerd?

De gezondheid van alle betrokkenen, artiesten, medewerkers, fans en bezoekers staat voorop en is doorslaggevend geweest bij het nemen van deze beslissing door de EBU. Hetzelfde geldt voor de maatregelen die de Nederlandse en buitenlandse overheden hebben genomen.

Waarom heeft de EBU zolang gewacht met het nemen van een beslissing? Het was toch eigenlijk met de situatie in Europa wel duidelijk dat een evenement met zoveel verschillende nationaliteiten die hier naartoe komen niet door kan gaan?

Voor een grote ledenorganisatie als de EBU dient een dergelijk besluit zorgvuldig tot stand te komen. Bovendien liepen de ontwikkelingen in de vele betrokken landen niet synchroon en volgden de gebeurtenissen elkaar zo snel op dat een finale toets wat meer tijd heeft gekost. Ook moest er voor NPO, NOS en AVROTROS gelegenheid zijn zich goed voor te bereiden op dit besluit.

Is er gekeken naar een (veilig) alternatief? Bijvoorbeeld alle landen vanuit hun eigen land mee te laten doen of door videoclips te vertonen?

Dat is een scenario dat voorbij is gekomen. De Reference Group en het bestuur van de EBU hebben aangegeven dat dit niet de voorkeur had omdat dit absoluut niet zou tegemoetkomen en bijdragen aan het bewezen concept en aan de behoefte van de vele fans over de gehele wereld. Ook zijn er vanuit de fan community veel signalen gekomen waaruit overduidelijk bleek dat dit niet de voorkeur van de fans heeft.

Is het Eurovisie Songfestival in 2021 in Rotterdam? Kan Rotterdam dat financieel gezien ophoesten? Is Rotterdam Ahoy wel weer beschikbaar?

Dat is het gesprek dat we nu gaan voeren met de EBU en de gaststad. Het belangrijkste besluit dat de EBU nu moest nemen is het cancellen van de productie in mei 2020.

Worden er in 2021 dezelfde liedjes ingezonden als in 2020? Is Jeangu Macrooy ook in 2021 de Nederlandse inzending?

De Reference Group, de raad van bestuur van het songfestival, heeft besloten dat, in overeenstemming met de regels van het Eurovisie Songfestival, de liedjes van dit jaar niet in aanmerking komen voor deelname aan de wedstrijd in 2021. 

Wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld de presentatoren en interval-artiesten? Gaan die ook mee naar 2021?

De presentatoren zijn een geweldig trio, we gaan nu bekijken wat de vervolgstappen zijn. Dat geldt ook voor de artiesten die in mei zouden optreden.

Ik heb een ticket gekocht voor het Eurovisie Songfestival 2020. Wat gebeurt daarmee?

Ook dat gaan we bekijken. Hier komen we uiteraard zo snel als mogelijk op terug. We bekijken onder meer of de kopers hun geld terugkrijgen of dat de tickets geldig blijven tot volgend jaar. Zodra er meer duidelijkheid is, ontvangen ticketkopers een e-mail met hun verschillende opties op het e-mailadres waarmee ze hun tickets hebben gekocht.

Kan ik nu mijn geld al terugkrijgen?

Hier komen we zo snel als mogelijk op terug.

Ik heb een vliegticket naar Nederland gekocht en/of Ik heb een hotel in Nederland geboekt. Krijg ik mijn geld terug?

Het boeken van een vliegticket of een hotel is een particuliere boeking. Of iemand geld terugkrijgt hangt af van de voorwaarden waaronder deze particuliere boeking is gedaan.

Wat wordt er in de plaats van het ESF uitgezonden?

Dat is nog niet bekend. De EBU zal zich samen met de deelnemende ledenomroepen van de EBU buigen over eventuele alternatieve programmering.

Hoe groot is deze financiële strop voor de drie omroepen die hierbij betrokken zijn? En voor de gaststad Rotterdam?

Het is te vroeg om hier iets over te zeggen. Dit is van vele factoren afhankelijk. De financiële gevolgen worden in de komende periode geïnventariseerd.

Is het financieel wel haalbaar om het volgend jaar in NL te doen?

Dat is het gesprek dat we nu gaan voeren met de EBU, de gaststad en andere betrokkenen. Het belangrijkste besluit dat de EBU nu moest nemen is het cancellen van de productie in mei 2020.

Hoe wordt het voor de verschillende landen opgelost die al allemaal kosten hebben gemaakt en hier hotels hebben geboekt?

Wij zijn geen partij bij contracten die de deelnemers, bezoekers en organisaties uit verschillende landen hebben gesloten met bedrijven en hotels in Nederland.

Krijgen leveranciers nog wel betaald? Wordt de opdracht van ZZP-ers nog wel volbracht?

We zijn aan het inventariseren om welke partijen het gaat. We zullen met alle leveranciers en ZZP-ers in gesprek gaan en proberen met hen tot een voor alle partijen bevredigende afwikkeling te komen.

Blijft mijn pers- of fanaccreditatie geldig voor de volgende editie? Ik zou vrijwilliger zijn tijdens het Eurovisie Songfestival 2020 in mei. Ben ik dat ook bij de volgende editie?

Dit is nog niet bekend. We hopen natuurlijk zoveel mogelijk mensen aan ons verbonden te houden.